איך מטפחים נכון שיער שעבר החלקה?

נשים רבות חושקות בשיער חלק וכדי להשיג את המראה המבוקש עוברות החלקות שונות. יש מי שנעזרות בפן ויש מי שפונות למעצב השיער להחלקה ארוכת טווח. התפתחות מחקר החומרים הכימיים הובילה לכך שההחלקות מחזיקות מעמד זמן רב יותר ומצליחות לדמות שיער חלק במראה טבעי. אך להחלקות האינטנסיביות יש גם צד פחות זוהר: הן פוגעות בשיער לעיתים בצורה בלתי הפיכה וכדי להתמודד עם הנזקים, יש להשתמש בתכשירים שונים הממזערים את הפגיעה העוצמתית ומטפלים בשיער כך שייראה בריא על אף ההתערבות הכימית העזה.
רוצה לעבור החלקה ולא יודעת באיזה סוג לבחור ואיך לטפח את השיער? הנה כמה הסברים חשובים.
החלקה בפן או במחליק שיער
ניתן לבצע החלקה באמצעות החום של הפן בין אם באופן עצמאי בבית או אצל מעצב השיער. חשוב לבחור מראש פן שמייצר גם הגנה לשיער כמו פן עם פלטה קרמית שאוטמת את קרום השער, ציפוי טפלון שמונע את הידבקות השערה לפלטה ומפחית את החשמל הסטטי ותרמוסטט לוויסות הטמפרטורה על פי מידת ההחלקה המבוקשת. יש לקחת בחשבון שהפן מחליש את השיער ומייבש אותו מאוד ולעיתים גם קשה ליישר באמצעותו את השיער באופן אחיד.
אופציה נוספת להחלקה ביתית היא להשתמש במחליק שיער המורכב מצבת בעלת שני לוחות חימום המגיעים במחליקי שיער שונים בגדלים שונים (בהתאמה לאורך השיער). המחליק מיועד ליישור השיער במקטעים – המחליק מקבע את רכיבי השערה החלבוניים אך כדי לייצר רצף יש להקפיד על תנועות יישור ורבים מתקשים להגיע עם המחליק לתוצאה איכותית.
מחליקי השיער מייצרים חום אינפרא אדום שמרכך את השיער וכך פחות פוגע בו אבל עדיין מדובר על מחליקים שמגיעים לטמפרטורות גבוהות של 230 מעלות שפוגעים בשיער במיוחד אם מרבים להשתמש בהם בתדירות גבוהה.
מברשת החלקה
הבשורה האחרונה בתחום מחליקי השיער הביתיים היא מברשת ההחלקה – דפני המקורית והחיקויים שהגיעו בעקבותיה. המברשת בנויה מגוף קרמי עם פיני פלסטיק קפיציים ופינים קשיחים. חומה של המברשת מגיע במקרה של הדגם המקורי ל-185 מעלות בהספק של פי 10 מזה של מחליק שיער ממוצע. על אף שהמברשות נחשבות בטוחות וידידותית יחסית לשימוש, יש מי שמדווחות על ייבוש השיער ואף נשירה ככל הנראה עקב שימוש קבוע או מופרז במברשות.
החלקה יפנית
החלקה זו היא החלקה כרונית המבוססת על תהליך חימום מיוחד בשילוב חומרים כימיים. ההחלקה נמשכת מספר שעות עבודה במספרה, אך מחליקה את השיער לזמן ממושך (יש לחזור על ההחלקה רק כדי להחליק את השיער החדש שבוקע מהשורש). החומר המוחדר תחת חום מפרק למעשה את הקשרים בקרטין (מולקולות החלבון) האחראי על צורת השיער וכך משתנה השערה. החלקה יפנית עשויה לגרום לשבירת השיער, נשירה ובמקרים קיצוניים אפילו להתקרחות כיוון שחל שינוי במבנה הפנימי של השערה ומדובר בתהליך אינטנסיבי של חומרים חודרניים וחום גבוה.
החלקה ברזילאית
החלקה זו נחשבת למסוכנת במיוחד – עוטפים את השיער בחומר המכיל בין היתר קרטין ולעיתים ופורמלדהיד המתייבש על השיער ולאחר מכן מבצעים יישור באמצעות מחליק קרמי. החומרים בהחלקה זו מזיקים מאוד ואף עשויים לגרום לבעיות נשימה שלא לדבר על נזק משמעותי לשיער. כמו כן, החלקה ברזילאית מחזיקה מעמד רק מספר חודשים ואינה מיועדת לשיער מקורזל של ממש אך היא כן מתאימה לבעלות שיער יבש ופגום בעוד החלקה יפנית אינה מתאימה לבעלות שיער זה.
טיפוח שיער שעבר החלקה
אומנם לכל החלקה עשויות להיות חסרונות אך הבעיה מתחילה כשצריך גם לתחזק היטב את ההחלקה ולאחר מכן, לטפל בנזקים שהסבה לשיער.
רבים ממעצבי השיער מזהירים את הלקוחות בהחלקות כמו החלקה ברזילאית או יפנית שימנעו משימוש בתכשירים עם מלחים כיוון שלטענתם אלה פוגעים באפקט של ההחלקה. זו הסיבה שכדאי להעדיף מוצרי טיפוח ייעודים לשיער מוחלק בהם כמות מזערית של מלח, המחוזקים ברכיבים טבעיים החיוניים להבראת השיער, כמו למשל, שמפו פיטוקרטין של פיטו פריז המכיל קרטין בוטני שחודר סיבי השיער ומדמה את הקרטין של השיער. בשילוב עם סרמידים מסובין אורז פועל כדבק בתאי השערה, מחזק את הסיבים ומסייע בהחייאת שיער פגום וקצוות מפוצלים זאת מבלי לנטרל את ההחלקה היפנית או הברזילאית.